Artificial Intelligence (A.I.) en medisch recht

Artificial Intelligence (A.I.) en medisch recht

A.I. gestuurde systemen kunnen niet meer worden weggedacht in deze technologische wereld. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben tevens hun weg gevonden naar de medische sector waarbij ze op verschillende vlakken gebruikt (kunnen) worden.

AI is de afkorting van artificiële intelligentie en is een vorm van intelligentie dewelke de mogelijkheid creëert om menselijke vaardigheden te vertonen. Zo kan het op een zeer nauwkeurige manier taken uitvoeren hetgeen van onschatbare waarde is in o.a. de medische sector.

Een belangrijke eigenschap van AI-systemen is dat ze zelflerend zijn. Dit vormt eveneens de grootste uitdaging bij schadegevallen. Doordat het zelflerende systemen zijn die zichzelf continu blijven ontwikkelen, ontstaat er een zwarte zone, nl. dat wij (gebruiker en producent) zelf niet meer weten hoe het systeem werkt en hoe het beslissingen maakt.

Nu vormt dit slechts een probleem wanneer er iets fout loopt bij het gebruik van een AI gestuurd systeem. Het aansprakelijkheidsvraagstuk is in dergelijke zaken veel complexer om te beantwoorden doordat er niet steeds kan worden nagegaan wat het systeem juist heeft gedaan.

Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij wanneer u betrokken was bij een schadegeval met een AI gestuurd systeem. Contacteer ons!

Heeft u vragen omtrent medisch recht?
Maak een afspraak en binnen de 24u helpen onze specialisten u verder!